Image
Аутор: Natalija

РХМЗ УПОЗОРАВА

Aug-02-2017  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

Издато упозорење на високе температуре.Од четвртка црвени метеоаларм

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на период изузетно високих дневних температура које ће се до 9.августа, у већини места кретати до 39 степени а током викенда , локално, и до 41 степен.

У Србији данас од 34 до 38 степени, док ће у петак и за викенд у већини места максимална температура бити до 41 степен, па ће од сутра у целој земљи бити на снази црвени метеоаларм, односно упозорење на опасно високе температуре.

Црвени метео аларм значи да је време веома опасно , да су пргнозиране нарочито опасне временске појаве,толико интезивне да могу проузроковати велику материјалну штету и бити опасне чак и по људске животе, односно довести до потенцијалног топлотног удара или погоршаног стања хроничних болесника.

Током предстојећег периода још већа опасност прети од УВ зрачења које ће имати максималне вредности.Индекс УВ зрачења биће посебно проблематичан у планинама  и вишим пределима где је ризик излагања сунцу екстреман и захтева све мере заштите , мада је , по препоруци стручњака, најбоље , ако је могуће, у периоду од 10 до 16 часова избећи сунце.Зрачење је најинтезивније од 13 до 14 часова , док је после 16 занемарљиво.

По речима метеоролога до краја лета се очекују нови таласи високих температура али не са овако високим вредностима.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE