Image
Аутор: Natalija

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ТРИФУН

Feb-14-2017  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

СПЦ и православни верници данас обележавају Св Трифуна заштитника виноградара и усева од непогода и штеточина.Код Записа и у Покрепу сеча славских колача и орезивање винограда.

Свети Трифун је рођен у Фригији , а према легенди могао је да исцељује болесне.Владика Николај је говорио о скромности и исцелитељској моћи светитеља Трифуна , који је у детињству чувао гуске и једини могао помоћи лудој ћерки цара Гордија.

Према народном веровању, св Трифун је заштитник винограда и винове лозе , па да виноградари славе као свог заштитника.На овај дан обичај је да се одлази у винограде, орезује лоза и залива вином, чиме се обележава почетак радова у пољу.

Верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна,СПЦ је установила нарочити молитвени чин како би се усеви заштитили од штеточина.Када се врши овај чин узима се зејтин из кандила светог трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград.Наши виноградари због тога на овај дан иду у винограде, орезују коју лозу и вином заливају по који чокот, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског мртвила.

По вишевековној традицији данас се у Запису и Покрепу секу славски колачи и орезују први чокоти чиме се најављују радови који би ускоро требало да почну у пољу.

Свети Трифун је слава гостионичара

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE