Image
Аутор: Tamara

147 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ БРУС

Dec-03-2018  |  Култура

autosiki

 

     

 

Библиотека кроз историју

Прва бруска читаоница установљена је 30. новембра 1871. године када је и Брус проглашен за варошицу. Три године касније читаоница је бројала 19 чланова.

,,У почетку је сваки члан годишње плаћао по 40 гроша а 1874. по 32 гроша. Бруска општина потпомагала је читаоницу бесплатно својом зградом  и једним листом школа.  Читаоница држи свега 4 листа новина: ,,Српске новине'', ,,Будућност'', ,,Глас Јавности'' и ,,Исток''. У својој књижници има 10 књига  и две слике у већем формату,'' наводи се у Извешћу начелника среза Козничког, децембра 1874. године.

Изградњом Дома културе Народна библиотека заузима централно место у њему. Како се развијала, Библиотека је постала самостална јавна установа која је бројала 35 000 публикација, књигу и по по становнику, шест запослених радника и око 2.000 чланова.

После 147 година постојања,  ова ,,читалачка оаза'' за све житеље Општине Брус је савремена установа која се може похвалити веома богатим књижним фондом који броји око 46. 000 књига. Ове године богатија је још за преко 400 књига које је добила откупом Министарства културе и информисања Републике Србије и за око 150 књига које је набавила куповином и поклоном сарадника дародаваца и издавачких кућа.

Данас Народна библиотека Брус представља стециште културе у којој се одржавају књижевне вечери, промоције, изложбе, предавања, литерарни конкурси, трибине, музичко сценски наступи и многе друге манифестације.

 

Thumbnail 1

 


WEB PREPORUKE