Image
Аутор: Natalija

ПРЕДСЕДНИК ПОДНЕО ОСТАВКУ, ШТА САДА?

Mar-04-2019  |  Политика

Thumbnail 1

 

     

Шта у оваквим ситуацијама каже Закон о локалној самоуправи?

После оставке председника Општине Милутина Јеличића, коју је у петак поподне проследио ТАНЈУГ-у , почело је нагађање ко ће га  и када наследити на функцији.

Како  за сада нема  званичних најава о даљем развоју догађаја , ослонили смо се на Закон о локалној самоуправи. На основу члана 49 Закона , после поднете оставке председника општине,  председник скупштине општине  о оставци обавештава одборнике на почетку  прве наредне седнице, која по по Закону мора бити сазвана  једном у три месеца. Како је последње скупштинско заседање одржано у четвртак,28.марта, за очекивати је наредну крајем јуна.

Са друге стране , председник скупштине општине седницу може заказати и раније. На захтев председника, општинског већа или трећине одборника седница може бити заказана и у року од 7 дана од подношења захтева, тако да дан одржавања седнице буде најкраће у року од 15 дана од дана подношења захтева.Такође, у ситиуацији која оправдава хитност, председник скупштине општине може заказати седницу и у року који није краћи од 24 часа од пријема захтева.

Оставка председника општине са собом повлачи  заменика председника и чланове општинског већа, који до сазивања скупштине , коначне речи одборника и избора новог председника , остају  на дужности и врше текуће послове.

Председник општине се бира из редова одборника, односно одборничке већине коју чини СНС. Нагађања постоје а ко је следећи председник Општине Брус, сазнаћемо најкасније за три месеца.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE