Image
Аутор: Natalija

ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ

May-24-2019  |  Култура

autosiki

 

     

Први пут државни празник.

Србија данас, низом манифестација,  први пут обележава , до сада само верски, а од ове године и државни празник Дан Ћирила и Методија.Овај празник се већ деценијама у свим православним земљама прославља као Дан словенске писмености и културе што до сада није био случај и са Србијом.

Данашњи дан, 24.мај, узет je као дан сећања  када су  863.године, после свечаности у част обнове Цариграда,просветитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску.

Српска православна црква  прославља Свету браћу Ћирила и Методија, који су ширили хришћанску вјеру и писменост међу Словенима.

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља. Старији брат Методије провео је као официр десет година међу Словенима  и тако научио словенски језик.По повратку у Грчку замонашио се, а мало после тога придружио му се и млађи брат Ћирило /Константин/.Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповеднике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија.Они су убедили прво Кагана, а затим и много народа превели у хришћанство.По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски.На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге поделили су свештеницима да уче омладину.На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 14. фебруара 869. године.Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширењем вере међу Словенима све до упокојења 6. априла 885. године.

Његово дело наставили су његови ученици са светим Климентом, као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију ,у Охрид, и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија.

 

 

Thumbnail 1

 


WEB PREPORUKE