Image
Аутор: Natalija

ПОЧЕЛА БЕРБА МАЛИНЕ У БРУСКОМ КРАЈУ

Jun-18-2019  |  Економија

Thumbnail 1

 

     

 

Окупна цена и даље под знаком питања.

У малињацима на подручју бруске општине,онима на нижој надморској висини, почела је берба . Овогодишњи род је добар али малинари у овом тренутку више брину за откупну цену, која је још увек непозната. Наиме, после прошлогодишњег краха, када је малина плаћана 60 до 80 динара, пољопривредни произвођачи су  одлучни да , уколико се прича понови, своје засаде искрче.

Откупна цена за сада није одређена.На појединим откупним местима  малину  рачунају  120 динара плус  20 динара по килограму за превоз, што и није тако лоше, али искуство малинарима говори да се не радују прерано.У западној Србији цена на откупним местима је 120 и 100 динара за род конвенционалне производње док се органска малина откупљује по цени од 170, односно 190 динара.

Да ли ће и ко бити задовољан ове године, видеће се тек на крају бербе која је тек почела .Произвођачи кажу да своје малине неће брати по цени нижој  од 120 динара а хладњачари се , бар за сада, не оглашавају.

Како незванично сазнајемо коначан договор око откупне цене  малине за бербу 2019.године могао би да буде донет  на ''самиту'' локалних  хладњачара ових дана .

Малина се ове године у бруском крају  бере на површини од око 1.300хектара а прошле године је набрано и откупљено  5 -6.ооо тона.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE