Image
Аутор: Natalija

СА СЛАВЕ У СРЊЕ ?

Jul-04-2019  |  Друштво

autosiki

 

     

 

 

Назире ли се решење проблема депоније ''Слава''?

Како би се приближили стандардима ЕУ у очувању  животне  средине  Општина  Брус  и ЈКП ''Расина''  ће у наредном периоду морати да реше бројне еколошке изазове са којима су  у овом тренутку суочени.Један од горућих еколошких проблема   је депонија на Слави.

Организовано сакупљање отпада  ЈКП ''Расина'' спроводи у 28 од 58 насељених места при чему је  око 3.000 корисника из групе домаћинства и десет пута мање правних лица. На градској  депонији на Слави годишње заврши око 4.000 тона разноврсног комуналног отпада а процене стручњака су да ће крајем наредне године бити достигнут максимум, те да је неопходно приступити хитном решењу проблема. Након низа неуспелих  покушаја,  излаз се види у изградњи регионалне  депоније ''Срње''  и у том смислу већ су одржани састанци са представницима Расинског управног округа , Града Крушевац  и  општина  у окружењу , које такође имају проблема са одлагањем комуналног отпада.

Пројекат изградње супер модерне регионалне депоније у Срњу  чију би изградњу финансијски подржала  Немачка развојна банка (KfW) представљен је недавно у Београду . Презентацији су присуствовали и помоћник председника Општине Милош Аздејковић и директор ЈКП ''Расина'' Иван Јеличић који наглашава да би  поменутим пројектом  , комунално, поред решења великог проблема  , добило једно возило за одвожење отпада и још једну линију за његову  селекцију .

Уколико дође до коначног договора и потписивања Уговора , реализацијом пројекта  вредног 20 милиона евра , Расински округ ће , на површини од 20ха, добити модерну  депонију  са центром за рециклажу и фабриком био гаса.

 

Thumbnail 1

 


WEB PREPORUKE