Image
Аутор: Tamara

ИЗРАЕЛ У ОЧИМА ЈЕДНЕ БРУСЈАНКЕ

Aug-24-2019  |  Образовање

Thumbnail 1

 

     

 

Марија Алексић једна је од 25 просветних радника из Србије која је учествовала на семинару о холокаусту

Наша суграђанка, наставница српског језика у Основној школи ,,Вук Караџић'' у Блажеву, Марија Алексић недавно је боравила у Израелу и учествовала на семинару, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, посвећеном холокаусту и антисемитизму. Поред предавања и подсећања на Други светски рат и велико страдање Јевреја, Марија је имала прилику да обиђе Јерусалим, Тел Авив и да упозна културу Израела.

Маслинска Гора у Јерусалиму

,,На семинару који се одржавао у Јад Вашему, Меморијалном центру за јеврејске жртве холокауста, стекли смо више сазнања о страдању шест милиона Јевреја током Другог светског рата у коме је страдао и велики број Срба и Рома. Ми као наставници имамо задатак да се у нашим школама више бавимо овом темом, да пренесемо стечено знање и пробудимо емпатију код деце. Имали смо прилику да чујемо тешку ратну причу преживеле Јеврејке из Штипа и да кроз нова сазнања заиста доживимо велико страдање овог народа. Холокауст је догађај који никада не сме да се заборави нити да се понови'', рекла је Марија.

Имена страдалих Јевреја

Марија је обишла галерије и музеје који осликавају период у коме су страдали Јевреји. Према њеним речима, аутентична одећа, клупе и делови воза који је возио за Аушвиц су потресне слике које никога не остављају равнодушним. ,,Данас су Јевреји народ који чува своју породицу, културу, религију и воде рачуна о својим страдалима'', наглашава Марија.

Део воза који је возиоЈевреје у Аушвиц

За Марију је ово било непоновљиво искуство. Полазници семинара су поред Меморијалног центра у Јерусалиму обишли и цркву Христовог Вазнесења, Улицу бола, Маслинску гору, Мртво море, тврђаву ,,Масада'' и град Тел Авив.

Тел Авив

Реконструкција улице у време Исуса Христа

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE