Image
Аутор: Natalija

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА КРИВЕ РЕКЕ

Oct-14-2019  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

У суботу, 12.октобра одржан помен и  положено цвеће на споменик у Кривој Реци.

Помен жртвама , код спомен обележја у порти цркве Светог Петра и Павла у Кривој Реци , држао је архијерејски намесник жупски Вукман Петровић који је у својој беседи  између осталог  , нагласивши  велико страдање Срба кроз историју, рекао да је свако ново страдање било поука за наше нараштаје, '' јер ако заборавимо наше мученике, ми заборављамо себе, заборављамо на своју будућност,своје потомство  којима треба да пренесемо свете жртве мученика , који су страдали за веру, отаџбину, крст часни и слободу златну''.

У име локалне самоуправе венац  су положили  шеф Одсека за друштвене делатности Радован Московљевић са представницима Месне заједнице . Цвеће на спомен обележје са 319  имена мештана страдалих  11. и 12. октобра 1942.године положили су и предшколци из Криве Реке као  и ученици истуреног одељења ОШ ''Јован Јовановић Змај'',који су потом извели и пригодан програм.

Црква Светог Петра и Павла грађена је од 1619. до 1622.године и '' сама помисао да је саграђена у 17.веку, говори намо снази воље и вере народа да под османлијском влашћу изгради један овакав православни храм'',рекао је свештеник Градимир Милојевић који је најавио даље радове на уређењу цркве и порте.

Злочин у Кривој Реци 12. и 13. октобра 1942. Починили су припадници  7.добровољачке дивизије ''Принц Еуген'' у сарадњи са 9. Бугарском пешадијском дивизијом под командом немачког генерала Артура Флепса.У свирепој одмазди убијено је 343  мештана , међу којима је било и 15 деце млађе од пет година.12.октобра 1942.године 45 становника је затворено у сеоску цркву , која је потом минирана.По сведочењу преживелих Јанко Цветковић је жив спаљен.Паљење Криве Реке преживео је само мали део мештана који су тих дана у пољани припремали бербу  грожђа.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE