Image
Аутор: Natalija

ЕФЕКТИ СТРАТЕГИЈЕ ТЕК ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА

Nov-05-2019  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Од 2015. до краја 2018.године по основу рађања Србија изгубила 155.259 становника.

Закон о финансијској подршци породици са децом  предвиђа  низ  стимулативних мера популационе политике које би  стварањем позитивне климе за рађање требало да резултирају  повећаним прираштајем у наредном периоду.За сада је тешко рећи да ли ће  и како , поменуте мере утицати на дугорочно  решење овог проблема,  али подаци говоре да је у Србији прошле године рођено 2.042 бебе мање у односу на 2017.годину , односно 776 мање у одноу на 2016.годину.

У укупном збиру, од 1.јануара 2015. до 31.децембра 2018.године у Србији је рођено 260.349 беба, док је у истом периоду  умрло 415.608 лица што значи да смо у поменутом  периоду само по овом основу  изгубили  155.259 становника.

Тешко је рећи да ли материјални моменат игра одлучујућу улогу али  треба имати у виду државе које су нашавши се у сличној ситуацији посегле за далеко  повољнијим стимулативним мерама , које су , како кажу, почеле да показују резултате.

У ситуацији  природног  прираштаја најнижег у српској историји, држава је прибегла доношењу Стратегије која би ако не реши овај проблем , могла макар да успори стрмоглави пад наталитета.

По речима министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић у Србији само осам одсто брачних парова има троје и више деце и да је из тог разлога финансијска подршка усмерена пре свега на рађање трећег и четвртог детета .Стратегијом подстицаја рађања родитељима  за децу рођену после 1.јануара 2018.године припада одређена накнада која је  за прво дете у једнократном износу од 100.000 динара, , за друго рођено дете 10.000 динара месечно две године, а за треће и четврто 12.000 , односно 18.000 динара наредних десет година.

Родитељски додатак увећава се за паушал за набавку опреме за дете. Паушал износи 5.000 динара и исплаћује се заједно са  једнократним износом родитељског  додатка за прво дете, односно са првом ратом родитељског додатка за друго, треће и четврто дете.Износ родитељског додатка и паушала за набавку опреме за дете усклађује се два пута годишње,1.јануара и 1.јула, са индексом потрошачких цена у Републици Србији.

У складу са законом, породице са децом имају и право на дечији додатак који се креће од 3.044 динара до 5.480 динара за дете које испуњава услове  за увећање по више основа ( једнородитељске  породице , сметње у развоју, инвалидитет....).

У јавности, највише полемике и отпора будућих мајки ,наишла је накнада зараде  за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета  која се утврђује на основу  просека месечних основица на које су плаћени доприноси за последњих 18 месеци  и не може бити већа од три просечне месечне зараде .

''Морамо да знамо да , да смо на овоме радили од педесетих година прошлог века, сигурно би нас данас било више.Сада, када почињемо да се бавимо овом темом, не можемо да будемо ни мало популарни. Повољни резултати могу да буду видљиви тек за десет до петнаест година'', рекла је Ђукић Дејановић коментаришући ефекте примене Стратегије.

 

 

Текст је део пројекта ''Подршка родитељству''  финансијски подржаног од стране Општине Брус.Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE