Image
Аутор: Natalija

РЕГИОНАЛИЗАЦИЈА ПРЕЧИШЋЕВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА

Nov-26-2019  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

ЈКП Водовод Крушевац преузеће обавезу одржавања постројења за пречишћавање отпадних вода Бруса а по свој прилици и Блаца, како би се обезбедила одрживост рада ових постројења, закључак је састанка који је почетком месеца одржан у Крушевцу.

Састанак који је на иницијативу Министарства за евроинтеграције сазвао начелник Расинског округа, Бранко Весић, први је у низу сусрета који би до краја ове године требало да дају коначан одговор на то по ком моделу ће се организовати регионално управљање отпадним водама након што у Брусу и Блацу буду изграђена постројења за њихово пречишћавање.

Обавеза да се до таквог решења дође проистекла је из чињенице да ова два постројења, која ће са око 11 милиона евра финансирати Европска унија из ИПА фондова, према анализама експерата неће бити самоодржива, као и става Европске делегације да ће, уколико не добије чврсте гаранције њихове одрживости, одустати и од њиховог финансирања.

Постројења у Брусу и Блацу граде се као део пројекта очувања и заштите језера Ћелије који спроводи град Крушевац.  Крушевац је још 2015. године скупштинском одлуком прихватио да ће суфинансирати њихов рад, а практични модел те сарадње би сада требало да се верификује споразумом између три локалне самоуправе.

Овај  састанак је, зато,  окупио највиша руководства града Крушевца и општина Брус и Блаце, директоре јавних комуналних предузећа три локалне самоуправе, представнике Министарстава за евроинтеграције и заштиту животне средине, Републичке дирекције за воде, те експерте ППФ6 програма подршке ЕУ у изради пројектне документације за пројекте које финансира Европска унија.

– Пројекти Бруса и Блаца трају доста дуго и ми се сада надамо да смо дошли у завршну фазу. Очекује се расписивање тендера, а задатак експерата из ЕУ ППФ6 јесте да се обезбеди одрживост тих пројеката, а то значи да се обезбеди учешће града Крушевца у суфинансурању рада тих постројења како би она била одржива – објаснила је новинарима  Оливера Дреновац, помоћница градоначелнице Крушевца за екологију.

Да још увек недостаје једна јасна визија, јасан договор између Крушевца, Бруса и Блаца како ће се, када се изграде, та постројења одржавати, потврдио је и Сенад Плочо, руководилац консултантског тима на имплементацији ЕУ ППФ пројекта.

– Није проблем изградити постројења, али је битно да се установи ко ће бити одговоран и надлежан да та постројења раде у наредних 20 до 30 година. Ово је изузетна прилика, јер су и Крушевац и Брус и Блаце изузетно заинтересовани за реализацију тог пројекта – рекао је Плочо, додајући да је за Крушевац најважније да спречи велики унос отпадних вода у језеро Ћелије, а да ће Брус и Блаце кроз пројекат испунити све услове директове ЕУ која предвиђа да свако насељено место са више од 2000 становника мора да има решено питање канализације и пречишћавања отпадних вода.

 Сенад Плочо је рекао и да у Србији постоји већи број иницијатива и акција на регионализацији комуналних предузећа везаних за водоснабдевање, али да би ово требало да буде први пројекат где би се радило на регионализацији пречишћавања и одвођења отпадних вода.

– Утолико већу пажњу поклањамо овом пројекту, да се он адекватно постави и да се резултати могу користити и у другим општинама јер за то сигурно постоји интерес – напоменуо је он. Такође је нагласио и да споразум мора бити донет у релативно кратком року, како би се обезбедио почетак радова на изградњи постројења.

Уз констатацију да би услуга пречишћавања отпадних вода требало да једнако кошта и грађане Крушевца и становнике Бруса и Блаца, као и да би према стандардима, цена за снабдевање водом за пиће и пречишћавање воде требало да износи 2,5 до 3 одсто од прихода домаћинстава, Плочо је учесницима састанка представио четири могуће опције регионалне сарадње, уз молбу да се локалне самоуправе определе за највише два, како би експерти могли да наставе рад на детаљима.

Представници Крушевца и Бруса су већ на овом састанку закључили да би, краткорочно гледано, најприхватљивија била опција два која предвиђа да ЈКП Водовод Крушевац преузме одржавање ових постројења и да ту своју услугу фактурише или општинама Брус и Блаце или њиховим комуналним предузећима. О овој опцији, коју је начелно подржало, руководство Блаца ће се коначно изјаснити до наредног петка.

Према речима Јасмине Палуровић, градоначелнице Крушевца, ово решење је најоперативније и најједноставније са становишта рокова који су пред доносиоцима одлука. Она је подсетила и да крушевачки Водовод већ има искуства у регионалној сарадњи када је реч о водоснабдевању.

Као дугорочно решење, о чијим модалитетима би се разговарало када ово краткорочно заживи, већина присутних је препознала предлог да Водовод Крушевац удружи јавна комунална предузећа Бруса и Блаца као своје експозитуре и да тако обезбеди комплетно одржавање система водоснабдевања, прикупљања и пречишћавања отпадних вода на подручју читавог тог региона. То би, сматрају експерти, било најоптималније и најјефтиније решење и за Брус и за Блаце.

– Оно што би грађани требало да знају, јесте да последња истраживања унутар ЕУ показују да мала комунална предузећа нису  самоодржива. Постоје индиције да би једно комунално предузеће могло да послује без донација општине, града или донаторских организација, тек уколико има 40 до 50 хиљада корисника – рекао је још Сенад Плочо.

Како је наведено на  састанку, очекује се да постројења у Брусу и Блацу буду завршена до 2024. године.

Општину Брус су на састанку у Крушевцу представљали председник Општине Саша Милошевић, начелник Општинске управе Горан Деспотовић и директор ЈКП Расина Иван Јеличић.

извор:http://www.jkprasina.co.rs/

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE