Image
Аутор: Natalija

ГДЕ ОДЛАЗЕ БРУСЈАНИ?

Dec-06-2019  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Забрињавајући салдо миграције.

Брус деценијама муку мући  са миграцијом становника која Брусјане  води не само унутар граница Србије већ по целом свету. Што због пада наталитета, што због смртности и промене пребивалишта углавном младих особа, Брус је, према пројекцији Републичког завода за статистику , 2017.године имао 15.025 становника .Поређења ради рецимо да је 2004.године општина Брус имала  15.563 пунолетних грађана са бирачким правом.На попису 2011.било нас је 16.977, да би тај број , осам година касније, пао испод 15.000.

Један од разлога сада већ драматичне ситуације је свакако миграција која нам свакога дана одводи некога из фамилије, породице или комшилука. Из опустелих села са старачким домаћинствима готово да и нема више ко да оде, али податак да се од почетка године до 6.децембра  одселило 137 пунолетних особа  од којих је значајан број породично напустио завичај , требало би да буде разлог дубоког размишљања.Овоме треба додати и генерације матураната које сваке јесени одлазе на школовање и само се у малом проценту враћају и заснивају своје породице у Брусу.

Подсетимо да је прошле године Брус званично напустило 127 пунолетних особа а о незваничном броју ове  и ранијих година  да и не говоримо.Ако је за утеху ,рецимо и то да има и пријава пребивалишта,  прошле године  у Брус су се доселиле 73 особе а у првих једанаест месеци ове године 58.

Када је реч  о миграцији становника поменимо и  бројну групу наших  суграђана  који масовно одлазе на привремени тромесечни рад у неку од западноевропских земаља или Русију а о  броју Брусјана који  су  већ деценијама   са својим породицама у иностарству  нема званичних података, осим да се 80-90 њих путем Централног  система бирачког списка пријављује за гласање.

О учешћу  квалификоване, неквалификоване  или висококвалификоване  радне снаге и стручњака које Брус има свуда по свету, у овом контексту нећемо говорити , јер када је борба за опстанак у питању,  разлике нема и сви смо исти.

Статистички подаци Републичког завода су заиста суморни а реална слика је ,будимо искрени , драматична.

Реализацију пројекта ''ПОДРШКА РОДИТЕЉСТВУ'' подржава Општина Брус по Конкурску за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2019.годину.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE