Image
Аутор: Natalija

ИЗГОРЕЛО ВИШЕ ДЕСЕТИНА ХЕКТАРА ШУМЕ

May-16-2020  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Пожари у Брусу, Кобиљу, Осредцима...

Олујни ветар који је јуче достизао брзину и до 110 км на час  изазвао је више пожара на територији бруске општине. Готово у исто време,  услед  пада стабала на електричне водове,  гореле су шуме надомак Бруса, у Кобиљу и Осредцима.

На изласку  из  Бруса у правцу  Александровца ватра се, ношена јаким ветром, за кратко време проширила  и претила да  угрози куће које се налазе у овом делу града. Истовремено пожар је букнуо и у засеоку Јеличићи у Кобиљу где се такође , у близини кућа, за врло кратко време под ватром нашло неколико хектара шуме, воћњака и ниског растиња. У ситуацији када су се ватрогасци већ борили са ватреном стихијом у Осредцима, катастрофа је спречена заједничком интервенцијом  грађана, полиције, ЈКП Расина, Шумске управе и ЕПС-а.

Најтеже и најнеизвесније  јуче је било у  Осредцима где се у близини засеока Карићи  ватра појавила нешто пре поднева. Ветар олујне снаге и неприступачност терена покривеног буковом шумом, ниским растињем и четинарима  довели су до појаве пожара који је за  кратко време захватио на десетине хектара  овог поткопаоничког села. Само захваљујући брзој интервенцији мештана који су се одмах организовали делом на рашчишћавању пута на који је ветар  просто ''бацао'' букова стабла а делом на гашењу пожара, спашене су куће у засеоцима Бићани, Карићи, Гајићи,Милинчићи и Анђелићи . Борба са ватреном стихијом је трајала до поноћи а житељима овог села у помоћ су притекли  рођаци из Александровца , ватрогасци и  припадници Полицијске станице  Брус.

''Мештани и ватрогасци заједно гасе. Не знамо која је површина захваћена.Ватра иде према Карићима. Најтеже је у Милинчићима  и Анђелићима.Ватрогасци сада бране да се  ватра не прошири на Врхове'',рекао нам је  Душан Кнежевић који је са још око стотинак својих комшија и рођака који живе  у Александровцу, целог дана био на првој линији одбране од  разбуктале ватре.

Ветар попут оног јуче,36 степени половином маја, пожар ових размера и све то у једном дану,  не памте ни најстарији житељи Осредака.

Седамдесетдвогодишњи Милован Кнежевић  је током целог дана учествовао у гашењу пожара. ''Бивало  је , али  овако,није. Било некад  више људи. Угаси се. Сад нема .Ово овде што видите, то је.Горе шуме и парлози. Угасили смо овде. Не дамо у малине. Ако ватра ухвати Анђелиће, готово је. Ватрогасци отишли доле  да бране.Бићане и Кариће смо спасили.У опасности су и Милинчићи.''

Са напртњачама и пумпама на леђима,   тракторским  прскалицама , уз помоћ ватрогасаца и полиције , Осречани су  тек око поноћи успели да локализују пожар и ватру ставе под контролу.

 

 15.мај 2020. у слици  https://www.facebook.com/stvarnostonline.co.rs/

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE