Image
Аутор: Natalija

ОЛАКШИЦЕ ЗА ОТПЛАТУ КРЕДИТА

Jul-20-2020  |  Економија

Thumbnail 1

 

     

 

 

Продужетак отплате кредита.

НБС је 10. јула донела олакшице за кредите, али стамбени кредити и минус по текућем рачуну, који је такође кредит, не потпадају под ову одлуку.

Одлука није обавезујућа за банке, што значи да ће банкари о одобрењу процењивати у разговору са вама, али и у зависности од тога колико сте ризичан клијент.

Шта нови прописи заправо доносе? Реч је о могућности продужетка отплате кредита за две године, што аутоматски значи могућност да зајам отплаћујете 24 месеца дуже, али и да вам месечна рата буде значајно мања него до сада.

Практично, они који су узели кредит на две године моћи ће да га отплаћују четири, а ако сте се задужили на три године, сада ћете дуг моћи да "растегнете" на пет година. Истовремено, месечна рата од 85 евра (за готовински кредит од 5.000 евра, са роком отплате од седам година и каматом од 10 одсто) сада би била за 15 евра мања.

У НБС су потврдили  да банке могу клијентима да понуде олакшице у складу са кредитном политиком, каталогом производа и сопственом проценом ризичности сваког клијента. Одлука, како су навели, ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику.

Један од главних фактора биће процена ризичности клијента.

"Процена ризика у банкама је клизна ствар и усклађује се са ситуацијом, али питање је увек исто – да ли клијент може да врати позајмљени новац? Зато банка мора детаљно да види у којој фирми човек ради, да ли је фирма стабилна, да ли јој прете проблеми који се очекују не само код нас, него у целом свету. У том делу би данас вероватно био већи акценат него иначе, на дубљој процени запослења", објашњава Душан Узелац, економиста и оснивач портала "Каматица".

Како објашњава, највише тога се везује за фирму, а не за човека.

"Банку у тој причи занима само да ли ће имати проблем или неће", наводи Узелац и напомиње да се ту већ назиру тешкоће и једна апсурдна ситуација – да ће клијенти којима у овом тренутку највише треба рефинансирање вероватно најчешће бити одбијени управо због ситуације у којој се налазе.

Како кажу банкари, то подразумева уредан извештај Кредитног бироа, односно редовност у отплати свих обавеза и кредита (стамбених, готовинских, потрошачких кредита, кредитних картица…), не само у банци од које клијент тражи продужетак отплате, него и у свим другим банкама, ако има више различитих текућих рачуна или позајмица.

 

Извор - Блиц Бизнис

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE