Image
Аутор: Natalija

СТАНКОВИЋИ ОБНАВЉАЈУ СВОЈУ ВОДЕНИЦУ

Sep-07-2020  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Воденица за двадесетак дана почиње са радом.

Фамилија Станковић из Тршановаца одлучила је да обнови стару воденицу  која се на истом месту, на обали Расине  налази одвајкада.

Јучерашњом акцијом  у кориту Расине ,  на старом месту , обновљен  је јаз одакле ће вода стизати до воденице која би требало , како сазнајемо од нашег саговорника Миодрага Станковића,да почне са радом најкасније за двадесетак дана.

Чувена Станковицка воденица која је у прошлости била статусни симбол, није имала само егзистенцијални већ и огроман  социјално – друштвени значај. По казивању најстаријих мештана, воденицa, која је најпре била сеоска, била је  место друштвеног живота, састанка, окупљања мештана и доношења важних одлука, о чему су са колена на колено преношене бројне анегдоте, приче и веровања.

Према подацима о попису земљишта из 1867. године, у Србији  је било 7.125 воденица. Према наводима Друштва воденичара Србије, 1948/49 године  било  је нешто више од 7.500 воденица. Данас не постоје званични подаци о броју воденица – поточара у Србији, а процењује се да их има од 700 до близу 1.000.

Прву воденицу у Брусу саградио је од слабог материјала Живко Ивезић а поред ње, сведоци  векова  су и бројне воденице у Равни, Разбојни, воденица  Кљајића у Дупцима, Лапчевића у Лепенцу, Радуловића и Јеличића у Брусу и Кобиљу,Јакшића у Милентији, бројне воденице у Грашевцима, Влајковцима,Грабовници ,Жиљцима, Рибарима.....

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE