Image
Аутор: Natalija

УЖ КАЛИОПА – РОДНА РАВНОПРАВНОСТ ЗА ЈАЧЕ СЕЛО

Oct-15-2020  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Снажније жене  –јаче село.

Поводом 15.октобра Међународног Дана жена на селу Саопштењем  се обратило Удружење жена Калиопа Брус.

                                                                        САОПШТЕЊЕ

Међународни Дан жена на селу ове године се  обележава  под слоганом  ''Изазови и могућности за родну равноправност и оснаживање руралних подручја''.

УЖ Калиопа организовањем бројних активности и догађаја , почев од поделе пропагандног материјала до организовања радионица и трибина у сеоским срединама, жели да утиче на оснаживање сеоских жена и подизање свести о важности активнијег  учешћа  у одлучивању у локалној заједници као и препознавања  дискриминације и родно заснованог насиља на сваком месту, а превасходно унутар породице.

Жене на селу имају кључну улогу у породици, пољопривредној производњи и производњи хране,  те као такве никако не смеју бити на маргинама друштвених дешавања. Само равноправне, економски оснажене  и жене које   у  сеоској средини и локалној заједници   учествују  у одлучивању  дају  нову снагу за опстанак и развој села.

 На подручју бруске општине од око 5.600 жена на селу 12 одсто нема здравствено осигурање, 60 одсто није покривено пензијским осигурањем, у само 20 одсто случајева жене су носиоци пољопривредног газдинства а и поред свих кућних послова  и обавеза, 57,6 одсто жена спада у издржаване чланове домаћинства и врло често су корисници социјалне помоћи.

Женама на селу , са великим поштовањем ,честитамо њихов  Дан и изражавајући разумевање и солидарност позивамо их да се,  заједно са нама, боре и изборе за равноправнији положај у својој породици, селу и друштву.

 

                                                                                                                                                         УЖ Калиопа Брус

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE