Image
Аутор: Natalija

РИБЉИ ФОНД У СТАГНАЦИЈИ

Dec-25-2020  |  Наше_Реке_Чисте_Реке

Thumbnail 1

 

     

 

 

Због загађења река рибљи фонд све сиромашнији.

Реке Расина и Грашевка које су некада биле синоним чистих и бистрих планинских река  богате флоре и фауне, рај за риболовце, љубитеље боравка на реци, данас  су оличење небриге  и као такве  нису више ни безбедно станиште рибама које полако изумиру.Разлог за то је загађење које је све веће , при чему хемијска средства  која се користе у пољопривредној производњи  и изводи канализације  представљају највећу опасност.

 

Риболов на водотоку Расине  и Грашевке одвија се под будним оком Рибочуварске службе ''Расина плус '' Крушевац. Рибочувар Тадија Стајковац  је задужен за око 250 км риболовних вода у општинама Брус и Врњачка Бања. Када временски услови дозвољавају бициклом, ретко аутом, а најчешће пешачећи, овај рибочувар покушава да заштити реке и рибе од криволова.

На потезу од Скачка до Митровог Поља , на реци Расини, дозвољен је искључиво спортски риболов ''Ухвати и пусти'' док је на Паљевштици и Врањуши  риболов потпуно забрањен.

''Радим на реци Грашевки, Расини и Јошаници. Рибљи фон на рекама је тотално стагнирао.За сада има прилично пастрмке , док мале рибе нема.Поточна мрена је у опадању,клен такође.Рибе нема као што је некада имало'', каже рибочувар Тадија Стајковац и додаје – ''Реке  су загађене , канализација излази свуда , народ баца смеће свуда дуж водотокова.''

Дугогодишњи рибочувар који   свакодневно обилази  три реке каже да  велики проблем представљају и минихидроелектране изграђене на рекама које прекидају рибље стазе и спречавају  узводно кретање рибе  током  мреста  а  као проблем који је присутан током целе године је непоштовање одржања  биолошког минимума  воде у реци што утиче не само на низак водостај већ и појачану концетрацију отрова  што доводи до угинућа рибе.

''Планинске реке су чистије. Оне нису у тој мери загађене. Паљевштица и Врањуша су очуване. На њима важи тотална забрана риболова и оне су природна мрестилишта рибе.Под заштитом је и и део Грашевке где је дозвољено пецање  ''Ухвати и пусти'', само на вештачки мамац. На Расини , од Скачка до језера Ћелије дозвољено је пецање на природан мамац  и риба може да се износи. Од Скачка до Митровог Поља дозвољен је само спортски риболов ''Ухвати и пусти'' на вештачки мамац,''додаје  Стајковац  наглашавајући још једном да је рибљи фонд у сталној стагнацији те да , настави ли се са оваквим  притиском на реке и  цели екосистем,  прети тотално истребљење не само рибе већ и осталих животињских и биљних врста у водотоковима и на њиховим обалама.

Еколошки статус река и њиховог рибљег фонда  говори да је приметан значајан дефицит што захтева озбиљнији приступ  сагледавању и дефинисању  проблема  као и одговорније понашање грађана.

 

Текст је део пројекта ''Наше реке- чисте реке'' који је у оквиру суфинансирања медијских  садржаја од јавног интереса подржан од стране Општине Брус.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE