Image
Аутор: Natalija

НА ВЕЛИКИ ПЕТАК НА ХИЉАДЕ ВЕРНИКА У ЦРКВИ СВ. ПЕТКЕ

Apr-30-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

 

 

 

Света Петка једно од наших највећих светилишта.

 

 

Паљењем свећа и молитвом православни верници данас обележавају Велики петак. Код цркве Сввете Петке у Малој Грабовници уобичајена атмосфера која се на дан распећа Исуса Христа , овде ,бележи већ дуже од једног века. Долазе верници не само из бруса и околине , већ и из свих крајева Србије.

 Црква свете Петке у Малој Грабовници датира из XII века.То је једно од наших највећих светилишта, место бруског ходочашћа.На Велики Петак, сваке године, овде дође на хиљаде верника.

У близини цркве се налази и једно од наших највећих археолошких налазишта, брдо Гобеља, које до сада још увек није истражено.

У старој црквини св. Петке приликом рашчишћавања рушевина нађен је одломак надгробног споменика од белог мермера и мермерни котур с виновом лозом у ниском рељефу по ободу котура. Црквина је била у огради од дасака и под кровом.

У живописном потоку налази се црква св Петке, димензија 16,6x5,7м , зидане од полуобрађеног камена.Орјентисана је исток-запад.У средини цркве је кружни амвон мањих димензија који около има орнамент лозице са лишћем. Све ово указује на XII век.У цркви се налази један фрагментовани надгробни урезани лик св Петке новијег датума.Током ископавања 1995.године нађени су темељи порушене цркве , розета из XII века, гробница где је вероватно сахрањен свештеник,неколико крстова и новчића. На бази пројекта архитекте Мирка Ковачевића , 1996.године , на овом месту је саграђена нова црква димензија 12x5,1м са звоником величине 3,2x3,2м.

 Поред цркве се налази извор , како се верује, лековите воде коју верници пију , умивају се њоме и носе је својим кућама да се нађе током године.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE