Image
Аутор: Natalija

СРЦЕМ КРОЗ РАСИНУ- ХИРУРГИЈА НЕЛЕЧЕНИХ ТЕМА

Jul-25-2021  |  Култура

Thumbnail 1

 

     

 

 

 

Представљена књига Александра Милутиновића.

 

У необичном амбијенту пољане, на чистини између напуштених и руинираних подрума у Покрепу, уз звук гусала, угледао је светлост дана књижевни првенац Александра Милутиновића, под називом ''Срцем кроз Расину – Хирургија нелечених тема''.

'' Ово је прича о реци, животу и немирењу са задатим оквирима, о прошлости у доба себичности, о припадности у доба отуђености, о мојим сећањима на једно доба за које се вреди борити да нам се поново врати,...о најдивнијој земљи на свету,која надилази нас и којој вреди предати се у свој својој умној и телесној сназии којој смо рођењем постали дужни да се за њу боримо у сваком смислу те речи,'' упознаје аутор читаоца на самом почетку о свему ономе што може наћи унутар корица ове књиге.

Промоцији у Покрепу,који се показао као одличан домаћин једном оваквом културном догађају, присуствовали су Милутиновићеви пријатељи, рођаци и сарадници који су у знак захвалности даривани примерком књиге.

Владимир Димитријевић у предговору каже :''Писац књиге ''Срцем кроз Расину'', Александар Милутиновић, битно је одређен завичајем свих нас- детињством. Тај завичај и његов завичај-физички, Брус, из кога потиче, јесте детињство које траје''.

Промоцији књиге, поред бројних љубитеља писане речи који су у својој жељи и потреби за нечим оригиналним, јединственим, а опет и традиционалним, провели дивно суботње поподне међу чокотима винове лозе, присуствовао је и Милован Матић.

''Пољана Покреп потиче из средњег века, а око 1910.године су једном научном часопису Српске краљевске академије објавили фотографију пољане у гро плану...Поименичан попис из 1834.године каже да је овде било 144 власника подрума са исто толико винограда и да су они долазили из четири нахије.Дакле, то је био, својеврстан, епицентар Србије,'' рекао је Матић који је прилогом '' Никола Тесла- српски син'' дао свој допринос реализацији овог Милутиновићевог пројекта.

Поздрављајући присустне Александров отац, Верољуб Милутиновић, као један од оснивача Удружења грађана ''Рајко од Расине'' које је до сада реализовало велики број еколошких акција и четири Бруска марша до Криве Реке, указао је на екологију и поштовање традиције као најважније за очување националног идентитета.

''Две најбитније ствари, по мени, за цело човечанство су екологија и и одржавање традиције и српке културе.за цео свет је екологија данас највећи проблем, а за српски народ је идентитет и традиција. Оно што смо били и што јесмо, да останемо до краја.Из тих разлога ми смо и основали то Удружење, то је једна кап у мору, али једна позитивна ствар која би требало да повуче и друге.''

''Не знам, искрено, баш ни саму идеју, како сам то кренуо да пишем. У суштини ми је највећа жеља, да неко други из читања уради нешто још и боље и да на неком другом месту то крене још и боље,да се види дубина проблема ,ми у суштини пропадамо по дубинским стварима,...за неке треба воља, за неке храбрости и упорности... то све није лако,'' рекао је на крају промоције аутор Александар Милутиновић, говорећи о горућим проблемима чијем се решавању, као народ, морамо посветити, а о којима се он изјаснио у својој посвети -''Књигу посвећујем свим лекарима који волонтирају и поштено се боре за своје место у професији коју су изабрали...Свим борцима, херојима, од Крајине до Косова и Метохије...свим младим мајкама и очевима који рађају децу и показују љубав и родољубље у пракси.''

 

 

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE