Image
Аутор: Natalija

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА- ИЗЛОЖБА КЊИГА О СВЕТОМ САВИ

Jan-27-2020  |  Култура

Thumbnail 1

 

     

 

 

Постављена изложба књига.

У позајмном одељењу Народне библиотеке Брус постављена је изложба књига из сопственог фонда, поводом школске славе Светог Саве. Изложбу можете погледати данас од 7 до 15 часова.

Свети Сава је био српски  монах, књижевник и први архиепископ независне Српске православне цркве. Рођен је око 1175. године као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање и Ане Немањић, ћерке цариградског императора  Романа. Када  му је било 17 година упознао је једног монаха и са њим се упутио ка манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори, напустивши очеву кућу. У том манастиру се замонашио 1192. године када је и добио име Сава. Године 1196. велики жупан Стефан Немања напушта своје краљевство и у манастиру Студеница постаје монах и добија име Симеон. Две године касније Сава и Симеон оснивају манастир Хиландар на Светој гори.

Свети Сава је преминуо 1236. године у Трнову у Бугарској при повратку са ходочашћа у Јерусалиму. Вест о Савиној смрти стигла је у Србију 27. јанура. Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак, краљ Владислав 1237. године.

Српска православна црква 27. јануара слави дан свог утемељивача државе и школства. Савиндан се обележава у свим школама у Србији. Ђаци и просветни радници овај дан прослављају свечано, уз приредбе, академије и славску свећу и  колач.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE