Image
Аутор: Natalija

КОПАОНИЧКА ФРУЛА У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ (видео)

Oct-20-2020  |  Култура

Thumbnail 1

 

     

 

 

''Треба их подржати јер су велико благо које Србија има.''- Влада Баралић

 

У оквиру пратећег програма изложбе Свирале, аутора Мирослава Митровића , којим Етнографски музеј обележава 119 година самосталног рада,у петак, 16.октобра, наступили су чланови КУУ Копаоничка фрула из Бруса који су , у својству највеће школе фруле у Европи, били гости мајстора фруле Владе Баралића.

 

'' Вечерас сам уживао и свирао са својим пријатељима, са младим нараштајем Копаоничке фруле из Бруса,који су , видели сте и сами , изузетно талентовани. То поднебље је посебно погодно за српску традицију, српску уметност и културу. Ту је господин Милутин Цвејић.

Ја сам велики љубитељ традиције којом се он  дуго година бави и чува нашу културу, традицију, нашу уметност.....Они су створили један бренд.Врло је важно да истакнем да су прошле године били на Европској културној баштини, и на тој истој Европској културној баштини проглашени су као највећа школа фруле у Европи.То није мала ствар. То је велико дело. Иза Цвеје постоји 35 година рада .То Удружење ,колико ја знам,има све секције - фрулашку ,фолклорну,певачку групу,ликовну колонију, драмску, рецитаторску. Стварно су комплетни у том чувању традиције и културе. Мислим да их треба подржати јер су велико благо које ова Србија има. Мислим да нико у Европи нема толико младих и талентованих, не само фрулаша, него и певача и играча ,као што има тај мали град Брус, под Копаоником.Брус има велику душу и то што они раде је веома племенито и за сваку похвалу. Цвејо, браво,'' рекао је  Баралић.

 

По оцени кустоса Етнографског музеја и аутора изложбе, Мирослава Митровића концерт КУУ Копаоничка фрула оживео је простор музеја, тим пре што су се поред свирала чули и други традиционални инструменти, попут цеваре тикве и окарине.

Наступ Брусјана у Етнографском музеју испред локалне самоуправе пратио је Никола Збиљић који је нагласио – '' Јако је лепо бити вечерас у Етнографском музеју , једном од најлепших здања наше културе  а још лепше је било слушати и гледати наше дивне фрулаше који представљају истински понос и дику нашег краја и нашег Бруса''.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE