Image
Аутор: Natalija

НАШЕ РЕКЕ ВАПЕ ЗА ПОМОЋ

Jan-10-2021  |  Наше_Реке_Чисте_Реке

Thumbnail 1

 

     

 

 

Уместо воде, рекама тече пластична амбалажа.

 

 

Наше реке и језеро Ћелије, попут осталих у Србији ,преплављени су тонама разноврсног отпада који уништава живот у водотоковима  и представља огромну опасност по здравље грађана.

Слике запрљаних река и језера одавно су тужна слика наше стварности.Дуж водотокова није никакво изненађење видети   пластични  отпад , ПВЦ амбалажу и најразличитије смеће  које са сваком већим кишом плута нашим рекама и језерима као плутајућа депонија.О изводима кућне канализације да и не говоримо.Неизграђена комунална инфраструктура представља један од највећих проблема због ког се отпадне воде директно испуштају у реке

 

Стручњаци упозоравају да су становници река животно угрожени присуством  ПВЦ отпада  и другог смећа у нашим водотоковима самим тим што је угрожено њихово станиште.За птице, рибе, видре, жабе, змије реч је о великој опасности која прети да доведе до њиховог истребљења.Пластика се сматра најопаснијим  отровом  за живи свет у води.Она најпре рефлектује светлост и тиме смањује количину сунца која допире у воду.На тај начин долази до затамњења и промене температуре воде, што доводи и до других последица као што су промена електропроводљивости,Ph вредности воде, количине кисеоника....

Корита река и њихове обале преплављене су разноврсном ПВЦ амбалажом која не загађује само својим присуством већ и оним што се у њој налазило.Пластичне боце могу бити од пестицида., лекова, уља, масти и бројних других опасних материја које на овај начин доспевају у воду, загађују је и представљају опасност не само за живи свет водотокова већ и за становништво.Изложени разним физичким  утицајима, промени температуре , под разним околностима  ПВЦ амбалажа се ломи и уситњава и као таква стиже у водене организме где  представља  огромну опасност за човека. Ако томе додамо и чињеницу да је пластична амабалажа сачињена од материјала који се  врло тешко или готово уопште не разграђује, онда је јасно упозорење стручњака да би ПВЦ флаше, кесе,и бројна друга амбалажа која доспе у реке, језера и природна станишта , ту могла да остану стотинама година.

У случају распада, у зависности од материјала, пластика може ослободити разне токсичне материје. Основу предмета направљених од пластике представља винил-хлорид који је канцероген, а иста врста пластике  током стајања ослобађа и фталате, једињења која су до сада повезивана са поремећајем хормона и метаболичким проблемима, пре свега код деце због ниске телесне масе,као и са алергијским рњакцијама, астмом и превременим уласком у пубертет.

Материје настале распадањем пастике из земљишта и подземних вода доспевају у биљни и животињски свет који долази до трпезе, а најситније честице пластике које се унесу са водом, пролазе цревну баријеру и доспевају до јетре и бубрега.

– Основу пластике типа 6 чини канцерогени стирен, а уз њега из ове пластике током распадања долази и до ослобађања бутадиена, за који је такође показано да има мутагени и канцерогени потенцијал. Пластика типа 7 обухвата већи број врста пластике, а из ње се могу ослободити у водене токове потенцијални иританс и алерген анилин, као и бисфенол А, материја која има потенцијал да утиче на гојазност, стерилитет, као и на поремећаје нервног и имуног система. Досадашња сазнања указују да бисфенол А утиче на развој плода код трудница, док код деце може узроковати хиперактивност, анксиозност, депресију и друге психичке поремећаје. Тренутно се у крви 90 одсто људи на свету може детектовати бисфенол А ,истичу стручњаци.и апелују да је последњи тренутак да својим одговорним понашањем дамо свој допринос да се водотоковима врати достојанствен изглед  а животна средина учини не само лепшом него и здравијом.

 

 

 

 

Текст је део пројекта ''Наше реке- чисте реке'' који је у оквиру суфинансирања медијских  садржаја од јавног интереса подржан од стране Општине Брус.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE