Image
Аутор: Natalija

ЗАЈЕДНО ЗА АКТИВНО ДРУШТВО – УВОДНЕ РАДИОНИЦЕ

Apr-12-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Одржавање наредних радионица у зависности од епидемиолошке ситуације.

Две уводне радионице у оквиру пројекта “ЗАЈЕДНО ЗА АКТИВНО ГРАЂАНСКО ДРУШТВО – АЦТ” НВО “Локална Кућа Развоја Брус” из Бруса је одржала 30.03.2021. године  у малој сали  Центра за културу - Брус. Теме радионица су биле ''Одрживост организација грађанског друштва у Србији'' и ''Увод у управљање пројектним циклусом''…

Будући да је у припреми радионица НВО “Локална Кућа Развоја Брус” као носилац пројекта, определила структуру публике (представници сва три сектора: цивилни сецтор/организације грађанског друштва; пословни/бизнис сецтор; грађанство и медији из Бруса = укупно 13 учесника/ца из ова сва 3 сектора су интерактивно учествовали у радионицама), радионице су конципиране у формату од укупно 2,5 сата по радионици и имале су општи карактер, намењен пре свега особама које о темама радионице немају превише предзнања.

''У првој радионици присутнима је представљен цивилни сектор у Србији, његов значај за артикулацију идеја грађана и спровођење промена у заједницама како на локалном, тако и националном нивоу. Посебан акценат је стављен на проблем одрживости организација грађанског друштва (финансије, кадрови итд.).

У другој радионици обрађена је тема управљања пројектним циклусом. Будући да се оваџ тема обично обрађује  кроз циклус радионица (5-10), ми смо овога пута детаљније у самом уводу представили ову област, представили опште информације о пројектном менаџенту, представили присутнима где постоји могућност његове примене и како то функционише у цивилном, јавном и пословном сектору.

Будући да је тема знатно обимнија од договореног формата радионице, фокус је стављен на по нама неколико најзначајнијих аспеката управљања пројектним циклусом – на израду матрице логичког оквира, анализу ризика и одрживост,'' објашњава Владица Павловић, председник УО НВО .

''Присутна публика је била веома квалитетна и активна, иако су у питању биле особе из свих сектора (само троје из цивилног сектора као представници локалних удружења грађана), практично изнад очекивања. Најављено им је слање презентација са  радионица и могућност комуникације у случају да постоји интерес за додатним информацијама и појашњењима, као и могућност саветодавне помоћи приликом израде пројектне документације,'' прецизирао је председник УО Локалне куће развоја Брус.

Радионице је држао Ненад Крстић, председник Удружења грађана за подршку европским интеграцијама “Евроконтакт” из Крушевца.

''Што се тиче остале 2 једнодневне радионице са укупно преосталих 6 дефинисаних тематских целина које требају да се одрже (по  3 дефинисане теме ће се одржавати по дану са по 3 двочасовне радне јединице): стратешко планирање; израда и имплементација локалних стратешких докумената; израда и имплементација Локалних Акционих Планова; јавно заговарање; финансијско управљање рада удружења; социјално предузетништво, предвиђени И дефинисани датуми за одржавање ове 2 једнодневне радионице су у периоду од 10. – 17.априла 2021., у зависности од договора са стручним предавачима на 6 радионица и планираним полазницима обука из јавног и цивилног сектора са територије општине Брус, у складу са тадашњом епидемиолошком ситуацијом са вирусом КОВИД19 у Републици Србији и општини Брус,'' закључио је Павловић.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE