Image
Аутор: Natalija

СРЕДЊА ШКОЛА – ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ ГИМНАЗИЈЕ МАЊЕ

Apr-13-2021  |  Образовање

Thumbnail 1

 

     

 

 

Одобрено 140 ученика .

Министарство просвете је Средњој школи Брус за предстојећу школску годину одобрило упис 140 ученика у први разред, односно 30 мање у односу на претходну годину.

План је да у први разред средње школе у Брусу, на јесен , крене једно одељење гимназије општег типа и једно ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство, затим 30 будућих финансисјких  администратора , исто толико туристичких техничара и по 15 конобара и кувара. У односу на прошлу школску годину једно одељење гимназије мање.

''Средња школа  је у сарадњи са локалном самоуправом сачинила предлог плана уписа за предстојећу школску годину. При томе смо остали на прошлогодишњем нивоу, мада нам чињеница да осми разред ове године завршава 115 ученика, није ишла у прилог. Међутим и поред бројних консултација и разговора са Школском управом и надлежнима у ресорном министарству, обавештени смо да је једно одељење гимнзаије укинуто,''сазнајемо од директорице Средње школе Весне Маринковић која  посебно наглашава  да у школи са великом забринутошћу гледају на  све мањи број деце , те су се тако одлучили да формирају радну групу која ће иницирати  измене  Закона о образовању и затражити  смањење уписне квоте по одељењу са 30 на 20 ученика како  у  догледно време не би била доведена у питање и радна места просветних радника и опстанак школа у мањим срединама попут бруске.

Маринковић се нада да ће се просветним радницима из Бруса у покретању иницијативе придружити и остале колеге  са сличним проблемом, а до тада  ,у школи , као и сваке године, организују припремну наставу за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство.

Данас је почело и пријављивање  електронским путем о чему су ученици и родитељи благовремено информисани и на званичном сајту Средње школе Брус. Подношење пријава директно у школи је 15. и 16 априла , док ће , због епидемиолошке ситуације,полагање пријемног испита бити организовано  у Брусу а не као до сада у Крушевцу.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE