Image
Аутор: Natalija

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК

Apr-30-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Најтужнији дан у хришћанству.

 

За хришћане који Ускрс славе по јулијанском календару данас је Велики петак, дан када је по веровању, Исус Христ умро, распет на крсту на Голготи.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.

Према предању, Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде распет на крсту. Гледајући шта народ и војници раде с њим, Исус је рекао: „Оче, опрости им јер не знају шта раде“.

На Велики петак се пости. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса (недеље) када је, по веровању, Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења које православна црква ове године слави у недељу, 2. маја.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем делова јевандјеља о догадјајима у дане Страдања. 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE