Image
Аутор: Natalija

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРИРОДУ- ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНE

Jun-05-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

 

Ученици из Дубаца садили башту.

Свет је данас обележио Дан заштите животне средине који је ове године посвећен обнови екосистема. Истовремено УН су данас и званично отпочеле Деценију обнове екосистема, као међународни напор да се деградација животне средине не само заустави, већ и преокрене .

Обнова екосистема подразумева спречавање, заустављање и отклањање штете која им је нанета, како би се природи нешто вратило, а не само од ње узимало. Светски дан заштите животне ове године означава почетак декаде УН-а за обнављање екосистема, која представља глобалну мисију оживљавања милијарди хектара, од шума до обрадивих површина, од планинских врхова до морских дубина”, саопштиле су УН.

Само здрави екосистеми, како се додаје, могу обезбедити средства за живот људи, бити брана климатским променама и зауставити нестајање биодиверзитета.

Појава ковида19 такође је показала колико катастрофалне могу бити последице губитка екосистема јер смо смањивањем природног станишта животиња створили идеалне услове за ширење патогена – укључујуćи коронавирусе”, навеле су УН.

Уз слоган овогодишњег обележавања Светског дана заштите животне средине ''Време је за пририду'' , у ОШ ''Бранко Радичевић'', подручном одељењу у Дупцима, ученици су у оквиру Ђачке задруге учествовали у садњи поврћа у школској башти на тај начин дајући свој допринос обнављању екосистема, заштити животне средине и производњи здраве хране .

По завршеном послу, ученици су се освежили јагодама које су такође само посадили и неговали.

 

 

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE