Image
Аутор: Natalija

МИЈА ЂИДИЋ У НОВОЈ КУЋИ

Jul-20-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Хуманост на делу.

Само три месеца од почетка радова  на  изградњи  и уређењу куће,  чији су темељи постављени пред  одлазак  Мије Ђидића на одслужење војног рока, деведесетих година прошлог века,  овај јунак са Кошара са својом  мајком Видосавом коначно има пристојне услове за живот.

Заслужних за то је много, али ,свакако,  испред свих су Бобан Остојић и Синиша Јефтић који су одмах након посете, почетком марта,  покренули иницијативу за решење стамбеног проблема Мије Ђидића и његове мајке Видосаве.

''Прва иницијатива када сам дошао са Синишом Јефтићем  да обиђемо Мију, био је 4.март. Одмах после  тога председница је са сарадницима изашла на терен и предложила да овде градимо кућу.Ми смо мислили  да стару  препокријемо, нађемо спонзоре, међутим она је инсистирала да урадимо ову кућу, што је и добро и хвала јој на подршци и свему,'' рекао је Остојић приликом свечаног уручења кључева, додавши да је акција на задовољство свих учесника наишла на изненађујући одзив хуманих људи .

''Кад смо почели нисмо се надали толиком одзиву. Мислили  смо да покријемо кућу, па за остало, временом, кад  ко нешто донира.Међутим,   хвала донаторима. Ми смо изненађени да су људи донирали. Рецимо кум Ратка Младића је донирао комплетну изолацију за ову кућу. Захваљујем се генералу Младићу и његовом сину Дарку Младићу. Има доста донатора. Не могу свих да се сетим.''

''Данас смо кућу свечано  отворили. Захваљујемо се свим донаторима који су нам помогли у Србији и иностранству, захваљујемо се медијима, захваљујемо се господину Војкану Тодоровићу који је са екипом радио  најквалитетније што је могуће ову кућу. Кућу смо  опремили, довели смо струју, воду и канализацију, насули  смо пут, урадили  смо све што је могуће да ова породица има миран, нормалан и срећан живот.Захваљујем се и мојим ратним друговима саборцима, који смо заједнички одрадили све овде, они ће се  препознати, а Мији и Видосави честитам усељење данас  у нови дом,'' завршио је Остојић .

 

Црвену врпцу на кући пресекла је председница Општине Валентина Милосављевић која је изразила велику захвалност иницијаторима акције  Хуманитарној организацији '' Градитељи мира'' и свим донаторима који су учествовали у изградњи куће за породицу Ђидић.

 ''Данас је свечани дана. Дошли смо да уселимо Мију Ђидића у нову кућу. Желела бих да се захвалим Хуманитарсној организацији ''Градитељи мира'' који су  били иницијатори да се Мији Ђидићу, хероју са Кошара, сагради кућа у којој може да има пристојне услове за живот. Када смо чули за иницијативу, локална самоуправа се за свега, веровали или не, неколико минута нашла на заједничком задатку са Хуманитарном организацијом ''Градитељи мира'' и крајем марта смо дошли на идеју  да саградимо кућу у бруто износу од 120 квадрата,65 квадрата у основи горњег дела.Захваљујући људима доброг срца  из дијаспоре, са стране, општине Брус,из Крушевца, Расинског округа, других округа који су помагали и допринели да се ова кућа изгради на најефикаснији, најоптималнији, најбржи могући начин.Срећни смо што је ово пример добре праксе у Расинском округу, како једна  хуманитарна организација може да буде покретач и  уз помоћ  локалне самоуправе и добрих људи може да се дође до крајњег циља, а то је једна дивна кућа. Желим  да честитам Мији Ђидићу и мајци Видосави усељење, да их много година служи овај кров који не прокишњава за разлику од оног пре. Мија Ђидић је јунак са Косова који је много пре заслужио овакву кућу. Ето, коначно је добио,'' рекла је председница и додала да локална самоуправа настоји да  комплетира неопходну документацију за стицање права ратног војног инвалида које  Мији,  на основу измена Закона о правима бораца, припада.

''Локална самоуправа ради на медицинској документацији коју треба да пошаље првостепеном органу  и апеловала бих овом приликом да што пре добијемо од надлежног министарства одбране уверење о учешћу Мије Ђидића у  оружаним акцијама. Још тај папир фали локалној самоуправи да би могла да пошаље медицинску документацију на првостепени орган у Крагујевцу чиме би смо омогућили Мији Ђидићу пристојна месечна примања  како би, од Бога здравља, могао да се ожени и настави живот као сви остали људи,'' додала је Милосављевић уручујући кључеве новосаграђене и уређене куће породици Ђидић.

''Живот ће нам бити лакши и лепши,''каже мајка Видосава која више од две деценије свог сина јединца, по доласку са одслужења војног рока и учешћа у војним операцијама на Кошару, које су почеле готово годину дана пре бомбардовања, гледа,чува и негује као мало дете.''Нисам се овоме надала. Више не морам да бринем кад почне киша да пада. И мој Мија се променио. Уз Бобана, Верка,... уз све вас.Хвала свима,'' скромна је Видосава која и сама болесна даноноћно бди над сином који и даље има ноћне кошмаре  и  попут детета се плаши и крије у кутак куће када загрми.

''Трудили смо се  да урадимо што квалитетније и боље. Мислим да смо у томе успели. Није било лако. Нисмо прекидали радове. Драго ми је да смо успели. Три месеца смо били овде. Временом смо се и ми везали за Мију. И за нас је ово емотиван тренутак. Желимо им срећу у новом дому,''каже Војкан Тодоровић чија је грађевинска радња извела радове на изградњи куће.

Збуњен и срећан, херој са Кошара из Милентије, који непрекидно понавља ,'' Ја сам Мија Ђидић. Ако треба опет ћу на Косово,Кошаре .Ево, брате.Знам место.Касарна Бели Дрим,''  напокон је  у својој  новој кући коју су саградили људи великог срца. Локална самоуправа је учествовала у уређењу комплетне инфраструктуре, а вредност целокупних радова  на изградњи и уређењу крећe се око три милиона динара.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE