Image
Аутор: Natalija

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Sep-15-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

На данашњи дан пробијен Солунски фронт.

Србија и Република Српска данас обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Празник се слави од прошле године,  а 15.септембар је узет у част пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.

У знак обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе на свим јавним објектима, институцијама, установама и споменицима истакнута је српска тробојка а такође су и грађани позвани да то учине  на својим становима и кућама.

 

Пре 103 године,1918.  на данашњи дан,15.септембра , војска Краљевине Србије пробила је Солунски фронт и, заједно са америчком интервенцијом на Западном фронту, кључно допринела завршетку Првог светског рата.

Српске војне снаге су прве пробиле неки од фронтова у Европи.

''Шездесет две хиљаде српских војника одлучило је о исходу рата. Срамота!'' – написао је немачки цар Виљем II Хоенцолерн у хитном телеграму бугарској команди.

Тог дана 1918. Године последњи немачки цар је схватио да је у сектору Добро Поље-Ветерник-Козјак , за који је била задужена српска војска, нанесен смртоносни удар немачкој царевини, Централним силама, Аустроугарској и Бугарској.Постало је јасно да продирућа српска војска решава исход Првог светског рата, који је и почео нападом на Краљевину Србију.

Сам удар којим је пробијен фронт, непосредно су извршили припадници чувеног 11.пешадијског пука ''Карађорђе'' Шумадијске дивизије.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE