Image
Аутор: Natalija

ГОРАН РАИЧЕВИЋ – ОТРЧАО У ЛЕГЕНДУ

May-06-2022  |  Спорт

Thumbnail 1

 

     

 

Славни атлетичар погинуо на Косову 6.маја 1999.

 

Горана Раичевића, славног атлетичара, рат је затекао на припремама за маратом у Грчкој. Уместо маратона, већ 8.априла се одазвао позиву и прикључио војним обвезницима , резервистима који су током агресије НАТО-а кренули на Косово.По распореду био је курир у Трећем батаљону Приштинског корпуса.

У џепу је имао папир који га је, као врхунског спортисту, ослобађао одласка на ратиште, али он није имао дилему. Национални спортски дрес је заменио војном униформом и уместо на маратон у Грчку кренуо на ратиште на Косово.

''Како да не одем, шта би рекли моји из Стројинаца, да сам кукавица, да сам изневерио своју децу, свој народ и себе...Идем јер ми је то дужност'', говорио је Горан.

 

 

Униформу је обукао 8.априла 1999.Погинуо је после мање од месец дана. Требало је да узме одсуство, али је одложио долазак кући. За то време није био у могућности да се чује са породицом.

Горан је у рату обављао послове курира у Трећем батаљону Приштинског корпуса.Саборци кажу да се у војсци осећао његов такмичарски дух.Батаљон је тог јутра,6.маја 1999. године, кренуо у извиђање.У селу Качикол сачекала их је заседа ОВК.Шиптарски терористи су камион Војске Југославије засули кишом метака.Погинуо је возач камиона, пет војника је теже рањено. Снајперски метак је пробио цераду камиона и погодио Горана. На глави није имао шлем. Погинуо је на лицу места.

Славни атлетичар, отац близанаца Катарине и Николе, сахрањен је на сеоском гробљу у Стројинцима 9.маја 1999. године.

Горан Раичевић је рођен 26.јуна 1963. године.Одрастао је у Стројинцима. Основну школу похађао у Разбојни, где је као ученик петог разреда, дебитоавао на Кросу Политике. После средње школе у Брусу,  на Пољопривредном факултету у Београду завршио је агромонију.

По доласку у Бреоград спортску каријеру наставља у Атлетском клубу Црвена звезда, а наступао је и за Партизан, Соко Врбас и Брус.

 

''Дошао је у пети разред слаб, али са фигуром атлетичара.После првих корака на нашој школској стази ја сам му то и рекао и он је то касније често понављао,'' каже наставник физичког васпитања и први тренер Горана Раичевића Милан Миладиновић коме је  Горан у знак захвалности поклонио свој први пехар освојен у Зрењанину.

 

Горан је пет пута био првак Белог кроса и шестоструки првак кроса Политике.Од 1989. до 1992. био је непобедив на уличним тркама. Вишеструки је првак Балкана.

Сахрањен је после само четрдесетак дана од последње трке у Нишу.

На споменику изнад његовог гроба у Стројинцима пише: '' Био си шампион великог, искреног и топлог срца.Твоје победе и племенита дела чуваће те од заборава а ми ћемо те носити у срцу за сва времена.''

У част прослављеног атлетичара у Брусу се сваке године 6.маја одржава Атлетски меморијал ''Горан Раичевић''.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE