Image
Аутор: Natalija

ЗНАЧАЈНО ОТКРИЋЕ НА КОЗНИКУ

May-09-2022  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Кожни ђонови стари 400 година.

 

 

Ђонови кожних ципела чекали су на дну бунара више од 400 године не би ли поново угледали светлост дана.

Према писању Новости, истраживачи Историјског института у Београду су поред тога пронашли и целе керамичке посуде, металну кофу и неколико дрвених предмета који чекају конзервацију.

 

Руководилац археолошких истраживања Козника је др Дејан Булић, који каже да су пронађени источни бедеми са пратећим утврђењима и одбрамбеним објектима и још једном куполом која је повезивала источни и јужни бедем.

 

 

Радовима су претходила истраживања пет бунара у оквиру цитаделе.У петом , недирнутом, истраживачи су наишли на занимљив куриозитет- проналазак кожних делова бар два пара ципела.

''То је редак и необичан налаз, јер у нормалним околностима, временом пропада.У овом бунару био је нанос муља, није било кисеоника, па су се у таквим околностима органски материјали, попут ових кожних ципела, сачували,'' каже др Булић.

 

Козник је један од пет најочуванијих средњевековних градова у Србији, с јаким бедемом и осам кула.У доњем делу одвијали су се трговина и занатство, док су у горњем делу града биле куле за становање, двор са донжон кулом.

Конзервација на Кознику рађена је осамдесетих година прошлог века, а др Булић истиче да је због видљивих обрушавања зидина неопходна нова, јер у супротном може доћи до озбиљнијих рушења, при чему би посебан проблем могло да представља отварање каменолома.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE